Poezie pe premii în bani la Aroneanu

Marți 26 iulie 2011, la Căminul Cultural Aron-Vodă din localitatea Aroneanu, județul Iași, a avut loc, în cadrul zilelor comunei, festivitatea de decernare a premiilor Concursului Național de Poezie Ioanid Romanescu, ediția a VII-a.

Festivalul a fost organizat de Primăria Comunei Aroneanu (primar Benoni  Moruzi), prin Biblioteca Publică și Căminul Cultural Aron-Vodă, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași și Școala Generală Aron-Vodă.

Concursul s-a desfășurat în perioada 15 mai – 26 iulie 2011, având ca obiectiv principal atragerea tinerilor într-o activitate de cultură cu posibilități de descoperire, susținere și afirmare și a oferit șansa generației tinere de poeți de a intra în dialog cu scriitori de marcă ieșeni. A fost deschis  tinerilor scriitori până în 30 de ani, care nu au debutat încă în volum.

În acest an au fost atrași în concurs  39 de tineri scriitori, din mai multe zone ale țării cum ar fi Vatra Dornei, Târgoviște, Baia Mare, Iași, Neamț, Brașov, Hunedoara, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Tulcea, București, Caraș-Severin, Suceava, Alba Iulia, Călărași, Botoșani, Turnu-Severin.

Câștigătoarea locului I, Ramona Țăruș, primind premiile din partea juriului
Câștigătoarea locului I, Ramona Țăruș, primind premiile din partea juriului

De remarcat faptul că în acest an ecoul organizării festivalului de poezie Ioanid Romanescu a ajuns și în Republica Moldova la concurs participând trei tinere scriitoare din orașul Chișinău.

Poeziile au fost jurizate de:

  • Poetul Cătălin Bordeianu, prof. univ. dr. la Universitatea Petre Andrei din Iași și director al Bibliotecii Județene Gh. Asachi Iași.
  • Poetul Valeriu Stancu, redactor șef la revista de cultură Cronica și director-adjunct al Bibliotecii Județene Gh. Asachi Iași.
  • Poetul Adi Cristi, director al Editurii 24 Ore și al revistei Simposion.
  • Domnul Mihail Grinea, șef serviciu Coordonare Metodologică și Formare Profesională din cadrul Bibliotecii Județene Gh. Asachi Iași.
  • Doamna Irena Brodoceanu, șef departament Programe Culturale din cadrul Bibliotecii  Județene Gh. Asachi Iași.

Festivitatea a debutat cu un pelerinaj la mormântul scriitorului, aflat în cimitirul Eternitatea din Iași, unde un sobor de preoți a oficiat o slujbă de parastas, a continuat la Căminul Cultural din Aroneanu, cu un moment poetic susținut de actorul ieșean Constantin Popa și copiii din Aroneanu și, în final, cu premierea câștigătorilor concursului de creație literară.

Câștigătorii sunt următorii:

  • Premiul I – în valoare de 600 lei, cărți și publicarea poeziilor în revista Cronica Iași a fost acordat Ramonei Țăruș din Botoșani.
  • Premiul al II-lea – în valoare de 400 lei a revenit Alexandrei-Roxana Lazăr din Brașov.
  • Premiul al-III-lea – în valoare de 200 lei a fost înmânat Sînzianei-Maria Stoie din Brașov.

La manifestare au participat scriitori de marcă ieșeni, oficialități din comună și din județ, profesori, bibliotecari, tineri din localitate. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de Ramona Țăruș, câștigătoarea premiului I.

Ioanid Romanescu, pe numele său de botez Valentin Tudose, s-a născut în 4 octombrie 1937, în Voinești, județul Iași, unde a urmat și cursurile școlii primare. Pregătirea școlară a continuat-o la Iași, la Școala Normală Vasile Lupu, după care a profesat ca învățător la Românești, localitate care l-a inspirat și în alegerea pseudonimului. În cariera literară a fost sprijinit constant de Otilia Cazimir. Debutează cu versuri în Iașul literar (1961), iar editorial cu volumul Singurătate în doi (1966). Redactor la revistele Ateneu și Convorbiri literare, publică în principalele reviste literare și de cultură din Iași și din țară. Este autorul a 28 de volume de poezie, dintre care amintim Favoare (1972), Paradisul (1975), Accente (1981), Magie (1982), Flamingo (1984), A doua zi (1985), Orpheus (1986), Zamolxis (1988), Dilatarea timpului (1991), Morena (1991), Noul Adam (1994), Paradisul (1996).

Spirit romantic Ioanid Romanescu a exprimat în întreaga sa operă lirică paradoxul poetului de totdeauna și de oriunde. Critica literară a dat înaltă apreciere valorii creației sale. Timp de trei decenii au apărut numeroase traduceri din poezia sa în Belgia, Italia, Franța, Grecia, Polonia, Slovacia, Rusia, Suedia. A fost în mai multe rânduri laureat al premiilor Uniunii Scriitorilor și al Academiei Române. Poetul a murit în 20 martie 1996 la Iași și este înmormântat la cimitirul Eternitatea. Până la sfârșit, a fost un iremediabil îndrăgostit de muzică și de șah. Voineștiului natal l-a onorat cu titlul de cetățean de onoare, iar biblioteca de aici și școala de arte și meserii îi poartă numele în eternitate.

Imaginația lui Ioanid Romanescu este inepuizabilă în a inventa noi dovezi în favoarea poeziei ca valoare supremă în ierarhia bunurilor spirituale. (Eugen Simion)

Coordonator proiect: bibliotecar Petronela Fălcineanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *