Impresii de la cursul Formare de Formatori în Advocacy din cadrul Inițiativei Global Libraries

De pe site-ul Biblionet:

În calitate de specialistă în advocacy la Fundația IREX, împreună cu formatorii Bogdan Ghiurco, Virgil Cojocaru și Mimi Ciobanu de la bibliotecile județene Iași, Neamț și, respectiv, Vâlcea am participat la cursul de Formare de Formatori pe tema Advocacy în cadrul Inițiativei Global Libraries (GL), care a avut loc la Baltimore, statul Maryland, Statele Unite în intervalul 27 iunie – 1 iulie.

Formarea formatorilor de advocacy a fost o organizată sub forma unei conferințe de o săptămână, la care câte un grup de trei formatori și specialistul în advocacy din fiecare țară beneficiară de inițiativă Global Libraries a trecut prin programa de formare în advocacy și apoi a început să adapteze conținutul necesar pentru livrare în fiecare țara respectivă. Toate cele zece țări au fost reprezentate, anume Botswana, Bulgaria, Chile, Letonia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Ucraina, Vietnam – dar și două țări noi, Columbia și Turcia.

Scopul principal al Formării de Formatori a fost acela de a:

– ajuta participanții să înțeleagă în mod clar structura, conținutul, precum și abordările posibile pentru a facilita livrarea de cursuri de advocacy în țările lor;
– iniția relații de colaborare între echipe și de a începe personalizarea conținutului cursului de advocacy pentru țările lor respective;
– fi instruiți cu privire la curriculum-ul cursului de advocacy în cadrul programului GL și pregătiți pentru a începe personalizarea conținutului din țările noastre.

  Programul de instruire a fost dezvoltat ca un ghid pentru a sprijini eforturile specialiștilor în advocacy din fiecare țară. Acesta este conceput pentru a fi tradus și a permite personalizarea la țară, pentru a satisface nevoile, nivelul de calificare și cultura în comunitățile noastre.

  În cursul săptămânii Formării de Formatori, am participat la următoarele patru activități principale:
  Instruire model: am experimentat curriculum-ul cursului de advocacy al Programului GL în calitate de participanți la sesiunile de formare conduse de formatori “model”.

  Personalizare atelier de formare: am lucrat în grupuri pe țară și în grupuri regionale pentru a începe particularizarea curriculum-ului cursului de advocacy cu scopul de a-l utiliza în țările noastre, cu sprijin din partea personalului GL și a formatorilor “model”.

  Practică de instruire: am practicat livrarea unor secțiuni ale curriculum-ului în grupuri mici, pe tara, apoi pe regiuni. Personalul GL și formatorii “model” au fost disponibili pentru a oferi sprijin și feedback. Bogdan Ghiurco fost selectat aleator pentru a reprezenta echipa română și a făcut o treaba foarte bună, obținând cea mai mare notă.

  Vizite la biblioteci: am vizitat trei biblioteci din Maryland și am vorbit cu personalul de la biblioteca despre experiențele lor în formare pe tema advocacy și impactul acesteia asupra activității lor.

  Sesiunile de instruire incluse în Programul Global Libraries de formare în advocacy au fost:

  – Introducere în programul de formare advocacy
  – Definirea advocacy și dezvoltarea obiectivelor advocacy
  – Identificarea publicului țintă
  – Înțelegerea și utilizarea informațiilor în legătură cu percepția privind biblioteca
  – Ralierea și susținerea partenerilor bibliotecii
  – Crearea mesajelor de advocacy pentru bibliotecă
  – Crearea unei povești despre bibliotecă
  – Enunțarea unei povești despre bibliotecă
  – Prezentarea eficientă
  – Planificarea activității cu mass-media
  – Pregătirea cererilor de finanțare și alocarea resurselor pentru bibliotecă
  – Gestionarea unui proiect de advocacy

   Organizatorii au adăugat o discuție despre tehnici de formare în advocacy, cu accent pe pregătirea, tehnicile de livrare, gestionarea participantiilor cu niveluri diferite de competente și structura de implementare.

   Planul nostru de țară ar include pilotarea a trei – șase sesiuni la următoarea conferință ANBPR, traducerea curriculum-ului în limba română și revizuirea acestuia, desfășurarea unei formari de formatori cu  41 de membri ANBPR, care, la rândul lor, ar ține sesiuni de formare în advocacy cu bibliotecari locali. Structura și durata sesiunilor de formare urmează a fi discutate și agreate, în conformitate cu strategia de formare în advocacy a ANBPR.

   În ultimă zi, Audra Caplan, președinte al Asociației Bibliotecilor Publice din SUA (PLA), ne-a vorbit despre nevoia de schimbare a mentalității bibliotecarilor și a publicului, necesitatea de a practica advocacy în mod constant și a insistat asupra faptului că trebuie să profităm de fiecare oportunitate. A răspuns la numeroasele noastre întrebări și ne-a împărtășit din experiență personală în pledoaria pentru sistemul american de biblioteci publice, în special cu mass-media.

   Laura Bright, avocat la Foundatia Bill & Melinda Gates, a explicat limitele impuse de legea potrivit căreia este înregistrată Fundația – atunci când practicăm advocacy și lobby în favoarea bibliotecilor.

   La final, fiecare participant a primit un Certificat de excelentă și Ghidul formatorului, care va fi actualizat cu noi informații pe baza discuțiilor care au avut loc la cursul „Formare de Formatori în Advocacy” în cadrul Inițiativei Global Libraries.

   În ansamblu, a fost o experiență grozavă, care ne-a îmbogățit și ne-a întărit că echipa și care va avea un impact asupra a competentelor și practicii de advocacy a bibliotecarilor și, în cele din urma, asupra durabilității sistemului de biblioteci publice.

   Pentru mai multe detalii privind sesiunile de curs, descărcați acest atașament.

   Daniela Drăghici, specialist advocacy IREX România

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *