Curaj! Sau despre bloguri.

Curajos ești atunci când îți trăiești viața în mod creativ. (Alan Alda)

Știu că mulți dintre voi, dintre bibliotecari, aveți o activitate de admirat la nivel local. Mai mult, unii colaborați la reviste, la ziare, scoateți publicații. Acesta este un lucru minunat. Însă puține din contribuțiile voastre depășesc, să fim onești cu noi înșine, granițele comunității în care, și pentru care lucrați. Există bariere fizice de netrecut. Un ziar, o revistă, o carte circulă mai greu decât un e-mail sau decât un banc pe messenger. De aceea, cred că este momentul să exploatăm aceste oportunități pentru a ne face cunoscută activitatea, până nu vom constata că am devenit niște dinozauri ai expozițiilor de carte și ai serbărilor pentru copii.

Dacă puteți citi acest articol, înseamnă că aveți deja acces la tehnologii. Iar pasul următor, care implică exploatarea acestora în avantajul cât mai multora, este (fără să exagerez) la îndemâna tuturor. Intrați pe internet, deschideți-vă către lumea întreagă! Mai ales că e simplu ca bună ziua să-ți faci un blog (până și eu am reușit :)) și este și mai simplu să-l popularizezi. Unele încercări timide au fost făcute (dau ca exemplu la întâmplare, blogul Bibliotecii Elena Cuza din Grajduri), dar e nevoie de perseverență, de insistență: un blog este ca un jurnal, trebuie completat periodic.

Curaj! E simplu și eficient!

Iar eu, unul, îmi iau obligația de a posta articole, comentarii, link-uri (legături rapide) pe Biblioteci ieșene despre toate blogurile active din județ.

P.S.: Pentru cei care cunosc limba engleză, aveți aici și aici două utile tutoriale despre cum să vă faceți un blog cu ajutorul contului vostru de google, pe care mulți îl aveți deja (!). Internetul e plin de filmulețe de genul ăsta care vă pot scăpa de multe bătăi de cap în folosirea calculatorului… Pentru cei care nu cunosc engleza, e la fel de simplu, trebuie doar puțină atenție în plus. Atât. Fiindcă platforma de construcție a blogului (www.blogger.com) este în limba română. Trebuie doar să citiți cu grijă și să urmați pașii indicați în pagină.

Succes!

(Bogdan Ghiurco, bibliotecar – Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *